Facebook-u
Twitter-u
Pesticidi u povrcu

Evropska komisija u poslednjem izveštaju o napretku Srbije upozorila da je naša zemlja i dalje „umereno pripremljena” u oblasti bezbednosti hrane. – Afera „Juvitana” opet otvorila priču o nekontrolisanoj upotrebi ovih sredstava.

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2016. godinu upozorio je da je naša zemlje i dalje „umereno pripremljena” u oblasti bezbednosti hrane. U protekloj godini, kažu, nije ostvaren napredak, a Srbiji se naročito preporučuje da razvije i počne da primenjuje evropsku strategiju u oblasti bezbednosti hrane. Zapaženo je i da nam i dalje nedostaju kapaciteti veterinarske, fitosanitarne i nacionalne referentne laboratorije.

Da je ovaj izveštaj i te kako potrebno što pre ozbiljno shvatiti, pokazuje i sugestija EK koja se odnosi na upotrebu pesticida.

„Potrebno je usvojiti pravni okvir za održivu upotrebu pesticida, kao i nacionalni akcioni plan za smanjenje rizika od njihove upotrebe”, navodi se u izveštaju EK.

Poslednje nedelje Srbija je imala u praksi očigledne primere svih ovih nedostataka na koje ukazuje Evropske komisija. Afera „Juvitana” tako je opet otvorila staru priču o nekontrolisanoj upotrebi pesticida u proizvodnji hrane. Prema najnovijim detaljima, u dečijoj hrani najčešće se u analizama uočavao pesticid acetamiprid.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Beograd ovo sredstvo za zaštitu biljaka u praksi se primenjuje tokom cele vegetacije za suzbijanje lisnih vaši. Pripada grupi sistemičnih pesticida, što znači da prodire u tkivo i ne može se ni pranjem ni ljuštenjem ukloniti sa ploda. Zato je izuzetno važno ispoštovati karencu pesticida, što u slučaju jabuke tretirane preparatom na bazi acetamiprida iznosi 28 dana.

Izvor: politika.rs

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije agroosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@agroosiguranje.info. Hvala.

Kursna lista

Auto MG

Auto MG

Auto MG

Auto MG

ZAGAĐENJE VAZDUHA

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top