Triglav osiguranje

Facebook-u
Twitter-u
Danas po─Źinje sezona odbrane od grada, ali strelci ne ┼żele vi┼íe da rade za 4.000 dinara

Radnici koji tvrde da im poslodavac nije upla─çivao doprinose nemaju mogu─çnost da od Poreske uprave dobiju povratnu informaciju kada prijave ovaj problem

Osnovni sud u Kragujevcu doneo je prvostepenu presudu kojom se obavezuje Republi─Źki hidrometrolo┼íki zavod (RHMZ) da isplati doprinose za 12 meseci radniku koji radi kao protivgradni strelac, ali su iz RHMZ-a podneli ┼żalbu na ovu presudu tvrde─çi da su svi doprinosi ispla─çeni, pi┼íe portal Radnik.rs.

Portalu Radnik.rs se obratilo vi┼íe radnika koji obavljaju posao protivgradnih strelaca ┼íirom Srbije, a poslodavac im je Hidrometrolo┼íki zavod. Oni tvrde da im poslodavac nije ispla─çivao doprinose za svaku godinu koju obavljaju ovaj posao, pa se vi┼íe njih odlu─Źilo da tu┼żi RHMZ.

Jedan od radnika koji radi kao protivgradni strelac za Hidrometrolo┼íki zavod u Vojvodini, a ┼żeleo je da ostane anoniman da ne bi izgubio ovaj posao koji mu predstavlja dodatni izvor zarade.

- Na┼ía zarada je 4.000 dinara mese─Źno. Svake godine sklapamo ugovor o privremenim i povremenim poslovima sa Hidrometeorolo┼íkim zavodom na ┼íest meseci. Tako da mi godi┼ínje kao protivgradni strelci ukupno zaradimo 24.000 dinara - ka┼że on.

Radnici koji smatraju da su ih poslodavci o┼ítetili neispla─çivanjem doprinosa ─Źesto nemaju drugo re┼íenje sem da pokrenu sudski spor jer Poreska uprava, jedina institucija nadle┼żna da kontroli┼íe da li poslodavac upla─çuje doprinose, nije du┼żna da daje ikakve informacije o svom radu.

Radnik.rs dobio je informaciju da je doneta prva presuda po tu┼żbi protivgradnog strelca zbog neispla─çenih doprinosa. Osnovni sud u Kragujevcu dostavio je portalu Radnik.rs presudu donetu 25. decembra 2018. godine u anonimizovanoj verziji (bez imena i prezimena i drugih li─Źnih podataka) u kojoj je navedeno da je Republi─Źki hidrometrolo┼íki zavod obavezan da radniku koji je bio anga┼żovan kao protivgradni strelac (na poslovima ispaljivanja protivgradnih raketa) isplati neispla─çene doprinose za 2013. i 2017. godinu, ┼íto nije u─Źinio blagovremeno

U presudi nije navedeno koliki je ukupan iznos neispla─çenih doprinosa, ali je navedeno da je ispla─çena naknada za rad protivgradnog strelca 2007. godine iznosila 3.000 dinara, a 2013. godine 4.000 dinara mese─Źno.

U Republi─Źkom hidrometerolo┼íkom zavodu za Radnik.rs tvrde da ne raspola┼żu podatkom o ta─Źnom broju tu┼żbi protiv RHMZ zbog neispla─çenih doprinosa, ali da su sve tu┼żbe neosnovane.

- Svi spomenuti doprinosi su uvek isplaćivani istovremeno kada i neto uplate ugovorenih naknada - tvrde u Hidrometrološkom zavodu.

U Hidrometrolo┼íkom zavodu za Radnik.rs navode da je na ovu presudu izjavljena ┼żalba Apelacionom sudu u Kragujevcu od strane Odeljenja Dr┼żavnog pravobranila┼ítva u Kragujevcu, "koje o─Źekuje da, po ┼żalbi, ista bude ukinuta odnosno preina─Źena".

Radnici koji tvrde da im poslodavac nije upla─çivao doprinose nemaju mogu─çnost da od Poreske uprave dobiju povratnu informaciju kada prijave ovaj problem.

U inspekciji rada su na pitanja portala Radnik.rs naveli da oni ne vr┼íe kontrolu isplate doprinosa, ve─ç da to ─Źini Poreska uprava.

U Poreskoj upravi, sa druge strane, ni podnosiocima prijave ni javnosti ne daju nikakve informacije o nadzorima koje vrše.

Shodno ─Źlanu 7. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svaki dokument, informacija, podatak ili druga ─Źinjenica o poreskom obvezniku do kojih se do┼ílo u poreskom, prekr┼íajnom, predistra┼żnom ili sudskom postupku, smatraju se i ─Źuvaju kao tajni podatak - navode u Poreskoj upravi.

Profesor radnog prava dr Bojan Urdarević je mišljenja da sistem u kome Poreska uprava kontroliše doprinose pokazuje ozbiljne manjkavosti.

- PIO fond je to nekada radio (kontrolisao doprinose) po slu┼żbenoj du┼żnosti, za razliku od Poreske uprave koja o─Źigledno treba da izdvoji neke resurse da bi to radila. Jednom od poslednjih izmena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje je uba─Źena odredba da je Poreska uprava za to pitanje nadle┼żna bez sagledavanja njenih mogu─çnosti, kapaciteta da li ona to mo┼że da radi - ka┼że on za Radnik.rs.

Urdarevi─ç dalje navodi da radnici ne mogu biti sigurni ni da ─çe na sudu mo─çi da naplate doprinose jer sudovi razli─Źito odlu─Źuju o ovom pitanju.

Naime, Vrhovni kasacioni sud je 2010. godine doneo zaklju─Źak u kom se navodi da sudovi nisu nadle┼żni za pitanje isplate doprinosa, ve─ç samo Poreska uprava, te sudovi na osnovu ovog zaklju─Źka odbacuju tu┼żbe radnika koje se odnose samo na neupla─çene doprinose. Sa druge strane, Ustavni sud je 2012. godine doneo odluku u kojoj se navodi da se sudovi smatraju nadle┼żnim za pitanja isplate doprinosa.

- Ovakvom praksom smo do┼íli do toga da je ovo pitanje skrajnuto, da postoji neujedna─Źena praksa sudova, neki usvajaju takve tu┼żbene zahteve (koji se odnose na doprinose), a neki ih odbacuju, ┼íto je u potpunosti nedopustivo - zaklju─Źuje Urdarevi─ç.

Prema izve┼ítaju Dr┼żavne revizorske institucije, prose─Źna starost strelaca u 2017. godini je iznosila 52,5 godina, a zbog nedostatka strelaca 2017. godine bilo je neaktivno oko 15 odsto lansirnih stanica.

- Anketom smo utvrdili da najveći broj jedinica lokalne samouprave smatra da je problem visina naknade - navodi se u saopštenju ove institucije.

Izvor: (Telegraf.rs/Radnik.rs)

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mi┼íljenja kojima se podsti─Źe diskriminacija, mr┼żnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etni─Źkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem u─Źinjeno krivi─Źno delo.

Komentari koji sadr┼że govor mr┼żnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne gre┼íke ili na uredjiva─Źku politiku autoosiguranje.info takodje ne─çe biti objavljeni.

Sadr┼żaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije agroosiguranje.info, ve─ç samo autora komentara!

Va┼íe sugestije ili primedbe mo┼żete da po┼íaljete na office@agroosiguranje.info. Hvala.

Kursna lista

Auto MG

Auto MG

Auto MG

Auto MG

ZAGA─ÉENJE VAZDUHA

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top