Facebook-u
Twitter-u
Dr┼żava dala 240 miliona evra za sto─Źarstvo, rezultata nema

Iako je za tri godine iz dr┼żavnog bud┼żeta izdvojeno 28 milijardi dinara, nekih 240 miliona evra, za podsticaje u sto─Źarstvu, u Srbiji se ne vidi napredak na ovom polju ni u jednom segmentu.

Nije se pove─çao broj grla stoke, niti proizvodnja mesa, a pove─çanja nema ni kada se radi o izvozu. Srbija se decenijama bori sa problemom u sto─Źarstvu koje je toliko palo da smo sada ako se ra─Źuna broj svinja na nivou iz 1955. godine.

Krajem 2016. imali smo vi┼íe od tri miliona svinja, dve godine kasnije taj broj je pao na manje od 2,8 miliona, dok je broj goveda sa 893.000 u 2016. pao na 878.000 grla. I to su konkretni efekti dr┼żavnih ulaganja u sto─Źarstvo koje je Dr┼żavna revizorska institucija analizirala i objavila u svom izve┼ítaju o reviziji svrsishodnosti podsticaja za period od 2016. do 2018. godine.

ÔÇ×I pored pogodnih prirodnih resursa za razvoj sto─Źarstva, mere podsticaja u sto─Źarstvu nisu dovele do zna─Źajnog napretka u izvozu i obimu proizvodnje posmatranih vrsta ┼żivotinjaÔÇť, navodi se izme─Ĺu ostalog u izve┼ítaju DRI.

Ministarstvo poljoprivrede, kako se navodi u izve┼ítaju, nije obezbedilo stabilnu i predvidivu politiku u sistemu podsticaja u sto─Źarstvu, a prilikom planiranja nije polazilo od potreba poljoprivrednika ve─ç se prilago─Ĺavalo dobijenim sredstvima. Za te tri godine, tri puta su menjane uredbe o raspodeli podsticaja i ─Źak 12 puta pravilnik o tome.

Zato i ne ─Źudi ┼íto je DRI u svojoj analizi do┼íla do zaklju─Źka i da poljoprivredni proizvo─Ĺa─Źi ne znaju kada ─çe dobiti podsticajna sredstva i kada podnesu uredne zahteve jer odlu─Źivanje po zahtevima predugo traje. A jedan od razloga za to je i taj ┼íto se zahtevi ne obra─Ĺuju hronolo┼íki, ve─ç ┼íto se najpre obra─Ĺuju najve─çi potom manji. Sve to stvara nesigurnost kod korisnika podsticaja da ─çe im podsticajna sredstva uop┼íte biti na raspolaganju za novi proizvodni ciklus, primetili su revizori.

DRI nadle┼żnom Ministarstvu zamera i to ┼íto Uprava za agrarna pla─çanja nije uspevala da re┼íi sve zahteve kojih je na godi┼ínjem nivou 150.000, i ┼íto neizmirene obaveze iz prethodnih godina prenosi u slede─çu. Te neizmirene obaveze ─Źine ─Źak 35 odsto planiranih sredstava u narednoj godinu, isti─Źe se u izve┼ítaju.

Na pitanje da li su sami uradili procenu efekta podsticaja u sto─Źarstvu i kako komentari┼íu reviziju DRI iz Ministarstva poljoprivrede tokom protekle nedelje nismo dobili odgovor.

Zbog nedostatka stoke i kvalitet zemlji┼íta opada te ne ─Źudi ┼íto stru─Źnjaci govore o tome da ─çe Vojvodina ukoliko se ne┼íto ne uradi brzo postati pustinja. Branislav Gulan ka┼że da je trenutno situacija takva da bi na┼ía severna pokrajina ukoliko ne budemo imali dovoljno junadi da uzgajamo ostati bez plodne zemlje. Kvalitet zemlji┼íta je drasti─Źno opao, smatra on, zbog nedostatka goveda procenat humusa u njivama je sa nekada┼ínjih pet odsto spao na manje od dva odsto.

Ono ┼íto ne ide na ruku oporavku sto─Źarstva jeste i to ┼íto se bud┼żet, kako za poljoprivredu, tako i za sto─Źarstvo smanjuje. Od 2016. opada nivo planiranih sredstava za podsticaje u sto─Źarstvu i 2018. podsticaji su bili manji za milijardu dinara u odnosu na 2017. godinu.

Posmatraju─çi pojedine vrste ┼żivotinja, kod tova junadi je, na primer, u 2017. planirano vi┼íe sredstava nego 2016, ali je zato 2018. za ovu kategoriju podsticaja planirano gotovo 300 miliona dinara manje. I dok subvencije za ovce i koze variraju, one za tov svinja imaju tendenciju pada, te se od 835 miliona dinara planiranih u 2016, pre dve godine za to izdvojeno tek 600 miliona dinara.

Agrarni analiti─Źar Voja Stankovi─ç ka┼że da ni┼íta ne mo┼że da se promeni preko no─çi i da je sto─Źarstvo u Srbiji zapu┼íteno poslednjih 50 godina.

ÔÇ×Sa minimalnim subvencijama dr┼żave i bez dobre organizacije i dobre savetodavne slu┼żbe bolje ne─çe bitiÔÇť, isti─Źe Stankovi─ç za Danas. On napominje da sa neoliberalnom agendom ne mo┼że da se podigne sto─Źarstvo, a ono ┼íto nam je potrebno je ozbiljna reforma.

ÔÇ×Nemamo osnovni potporni stub, a to je gazdinstvo. Nekada smo imali poljoprivredne kombinate koji su organizovali uslu┼żni tov, postojala su savetodavna tela, ali toga danas nema i poljoprivrednici su prepu┼íteni sami sebiÔÇť, napominje na┼í sagovornik.

Broj proizvedenih grla u Srbiji tokom tri analizirane godine, osim u oblasti ov─Źarstva, ima trend pada, a razlog je, izme─Ĺu ostalog, smanjen broj poljoprivrednih gazdinstava. Krajem 2018. od ukupno 442.553 poljoprivredna gazdinstava, bilo je 383.116 u aktivnih.

Prose─Źan broj grla po poljoprivrednom gazdinstvu je ne┼íto malo ve─çi od pet, a polovina poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji ima jedan do dva grla goveda, dok se najvi┼íe goveda gaji na farmama koje imaju tri do devet grla.

Stankovi─ç ka┼że da je i predlog sa zadrugama zakasneo jer su sela ostala prazna, a farmeri izgubili poverenje u zadruge i udru┼żivanje. On ka┼że i da ne razume zbog ─Źega dr┼żava ne koristi priliku koja joj se pru┼ża, a po ─Źemu smo nekada bili poznati, da izvozi bejbi bif. ÔÇ×Postoji ta kvota od 8.700 tona, ali ve─çina se ne realizuje. Svega nekih 12 do 15 odsto od te kvote se izvezeÔÇť, isti─Źe Voja Stankovi─ç.

Manji izvoz

Smanjenje stoke uticalo je i na izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, tako je on u ukupnom izvozu Srbije smanjen sa 23,4 odsto, koliko je bilo 2009, na 17,5 odsto u 2018. godini. Te godine je vrednost spoljnotrgovinske razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bila 4,6 milijardi evra, odnosno 3 odsto vi┼íe nego prethodne godine. Vrednost uvoza je pove─çana 6 odsto u odnosu na 2017, dok se izvoz zadr┼żao na nivou iz prethodne godine, nekih 2,8 milijardi evra. Ovakav odnos razmene rezultirao je suficitom od 1,1 milijarde evra.

 

Izvor: danas.rs

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mi┼íljenja kojima se podsti─Źe diskriminacija, mr┼żnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etni─Źkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem u─Źinjeno krivi─Źno delo.

Komentari koji sadr┼że govor mr┼żnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne gre┼íke ili na uredjiva─Źku politiku autoosiguranje.info takodje ne─çe biti objavljeni.

Sadr┼żaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije agroosiguranje.info, ve─ç samo autora komentara!

Va┼íe sugestije ili primedbe mo┼żete da po┼íaljete na office@agroosiguranje.info. Hvala.

Kursna lista

Auto MG

Auto MG

Auto MG

Auto MG

ZAGA─ÉENJE VAZDUHA

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top