Facebook-u
Twitter-u

Osvanulo je još jedno oktobarsko jutro. Dok pristavljamo džezvu za kafu i odlazimo u kupatilo da obavimo jutarnju toaletu, razmišljamo šta bismo mogli da pojedemo za doručak

Većini ljudi se prvi jutarnji obrok sastoji od neke vrste žitarica, bez obzira da li je to musli ili parče belog odnosno crnog hleba, sa semankama ili bez njih. I ta prva slika u danu, uz prvu kafu kod kuće,  nam najduže ostaje u sećanju. Kada bismo postavili pitanje koje plodove zemlje najčešće koriste, verovatno bi odgovor većine bio žitarice i kafa.

Biljka kafe ne raste na istim područjima kao pšenica i druge žitarice, već isključivo u tropskom pojasu, na planinama Afrike, Južne Amerike i u delovima Azije. Tamošnja klima pogoduje uzgoju ove nežne biljke, kojoj je potrebno dosta vlage, ali ne i direktnog sunca. Senke koje prave krošnje palmi blagorodne su za njen rast. Zanimljivo je da je kafa voće, u čijoj se jednoj zreloj bobici nalaze dva zrna kafe. Pulpa zrele bobice je veoma slatka, a cvet kafe ima miris poput jasmina i traje samo dve nedelje. Na nižim nadmorskim visinama rastu robuste, dok su na višim, od 1100 do 1900 metara, arabike koje su u dužem kontaktu sa Suncem. Dokazano je da zrna uzgajana na većoj nadmorskoj visini daju bolju aromu i ukus. Robusta je zahvalnija za uzgajanje jer je otpornija na spoljne prilike, uspeva u toplim i vlažnim područjima sa temperaturom preko 30°C. Najveći proizvođač kafe u svetu je Brazil, sa čak 80% prinosa arabike, dok se najveća količina robuste dolazi iz Vijetnama.

Arabika i robusta su dve najpopularnije komercijalne vrste ove biljke. Dok robusta mešavini daje punoću, arabika daje aromu, pa stoga najveći procenat globalne potrošnje kafe odlazi upravo na arabiku, jer sadrži veću kiselost sa bogatijim i prefinjenijim ukusom. Zbog toga se smatra jednom od kvalitetnijih vrsta kafe. Arabika ima veći potencijal u smislu spektra aroma koje poseduje u odnosu na robustu, zahvaljujući čemu je u kategoriji 100%, jer sama može da napravi potreban balans u jednom proizvodu. Ljubitelji kafe u Srbiji mogu jutra počinjati uz najkvalitetnije Doncafé Single origin kafe, od 100% arabike pojedinačnog ili čistog porekla iz Ugande, Hondurasa, Brazila i Kolumbije. Robusta sadrži više kofeina i manje kiselosti, a koristi se da bi se dobili različiti ukusi kafe i stvorili novi blendovi. Jedan od njih je Doncafé Minas, mešavina brazilske Rio Minas arabike i odabranih sorti robuste koje se uvoze uglavnom iz Indije, Vijetnama i sa Afričkog kontinenta. Širok spektar blendova odgovaraće različitim ukusima džezvera, pa mogu da biraju koja aroma će ih buditi svako jutro.

Pravi džezver prirodu čuva, jer nam ona kafu daje

Slogan Strauss Adriatic-a i njihovog brenda Doncafé, jasno govori o opredeljenosti ove kompanije da poslovanje usaglasi sa principima zaštite životne sredine i njihovoj težnji da se smanji potrošnja prirodnih resursa koje koriste. Kafenu plevicu, otpad koji se dobija prilikom prženja zrna kafe, koriste za grejanje, napravili su hibridni kotao, instalirali su 180 solarnih panela na krov svoje fabrike, koriste kišnicu u proizvodnji i za zalivanje zelenih površina.

Još 2013. godine su odredili četiri ključna parametra, a postavljene ciljeve već su premašili: smanjili su emisiju gasova staklene bašte za 10%, komunalni otpad je smanjen na samo 18%, potrošnja vode je redukovana na 78%, a potrošnja energije na 56%.Plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu, kao što su čaše i slamčice, izbačeni su iz upotrebe, instalirali su presu za plastične flaše, pojedinačne kante za otpatke u kancelarijama zamenili onima za sortiranje otpada. Uvođenjem ektronske obrade knjžnih odobrenja, u velikoj meri je smanjeno štampanje papira. Sve ovo čine kako bi našoj deci ostavili „zeleniju“ planetu nego što je danas, zemlju na kojoj će biti očuvane sve biljne i životinjske vrste. Pa i sam slogan im kaže: „Pravi džezver prirodu čuva, jer nam ona kafu daje“.

Izvor: telegraf.rs

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije agroosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@agroosiguranje.info. Hvala.

Kursna lista

Auto MG

Auto MG

Auto MG

Auto MG

ZAGAĐENJE VAZDUHA

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top