Facebook-u
Twitter-u
Mapa GMO njiva u Srbiji

Kada se dokaže da se na perceli nalazi usev soje koji je genetički modifikovan donosi se ReÅ”enje o uniÅ”tavanju useva i pokreće se prekrÅ”ajni postupak, kažu nam u resornom ministarstvu

GMO je jedan od najomraženijih pojmova kod nas, pa ipak, slabo o njemu i znamo. Uglavnom se posmatra u negativnom kontekstu. Nije mnogo drugačije ni u svetu, a aktivisti protiv GMO imaju pune ruke posla. S druge strane, države na različite načine crpe one pozitivne strane.

Tako na primer, Å panija  GMO tehnologiju koristi samo u oblastima gde ima ekstremno veliki problem sa kukuruznim plamencom, koji ne može drugačije da reÅ”i.

Argentina je zvanično postala prva država na svetu koja je odobrila gajenje i upotrebu GMO pŔenice otporne na suŔu.

U Srbiji, uzgoj, promet i upotreba genetički modifikovanih organizama (GMO) zabranjena je. U hrani za stoku dozvoljeno je da se ovakva hrana nađe, ali samo do 0,9 odsto. Da se GM hrana već nalazi na naÅ”im trpezama, potvrđuju i stručnjaci koji ističu da je najviÅ”e ima u prerađenoj hrani stranog porekla, ali u procentu koji se toleriÅ”e u EU.

Međutim, u naÅ”oj zemlji se i dalje gaji genetski modifikovana soja. Poljoprivrednici je uglavnom koriste za ishranu stoke.

Kako je potvrđeno naÅ”em portalu, poslednja kontrola fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, pokazala je da od 640 uzoraka i kontrolisanih parcela, na 29 njiva pronađena GM soja. Kazne postoje. 

 U kojim mestima u Srbiji su nađene GMO njive?

- Na osnovu podataka dobijenih iz kontrole od strane fitosanitarna inspekcije parcele na kojima se nalazi usev GMO soje, nalaze se na teritoriji gradova Novi Sad i Valjevo, kao i na teritoriji opÅ”tina Ššnić, Ub i Loznica - rekli su za Telegraf Biznis iz Ministarstva poljoprivrede.

Prema rečima naÅ”ih sagovornika, kada se dokaže da se na perceli nalazi usev soje koji je genetički modifikovan donosi se ReÅ”enje o uniÅ”tavanju useva vlasniku ili korisniku parcele i protiv istog pokreće se prekrÅ”ajni postupak.

Kazne za poljoprivrednike su novčane, dok uniŔtavanje soje obavlja sam vlasnik, tanjiranjem, i to u prisustvu nadležne inspekcije.

- Po Zakonu o GMO, za fizičko lice za prekrÅ”aj iz člana 49. predviđena je novačana kazna od 30.000 do 50.000 dinara - navode nam.

Kompanije mogu biti kažnjene od 500.000 do tri miliona dinara.

Da li biste kupili meso od životinje koja se hranila GMO sojom? PiŔite nam u komentarima

Izvor: biznis.telegraf.rs

 

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i miŔljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greÅ”ke ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije agroosiguranje.info, već samo autora komentara!

VaŔe sugestije ili primedbe možete da poŔaljete na office@agroosiguranje.info. Hvala.

Kursna lista

Auto MG

Auto MG

Auto MG

Auto MG

ZAGAĐENJE VAZDUHA

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top