Facebook-u
Twitter-u

Namena osiguranja useva i plodova je zaštita poljoprivrednih kultura od mnogobrojnih opasnosti kojima su izlo┼żeni tokom godine.

Predmetosiguranja su:

 •     ┼Żitarice,
 •     Industrijsko bilje,
 •     Povr─çe,
 •     Vo─çnjaci i vinogradi,
 •     Mlade vo─çnjake-vinograde do stupanja u rod,
 •     Usevi i plodovi u staklenicima i plastenicima
 •     Vo─çno-lozni i šumsko sadni matrijal,
 •     Mlade šumske kulture do navršenih 6 godina,
 •     Livadske trave,
 •     Lekovito i ukrasno bilje,
 •     Vrba za pletarstvo, trska i dr.

Osiguranjem je pokriven gubitak roda - prinosa kao posledica ošte─çenja – uništenja kulture od osiguranog rizika. Osiguran je deo biljke koji odre─Ĺuje svrhu gajenja; zrno (seme), koren, krtola, plod, kalemovi, reznice, sadnice, krmna masa i dr. Kod ┼żitarica pored zrna (semena) mo┼że se posebno osigurati i stablo (slama – kukuruzovina), a kod vo─ça i gro┼ż─Ĺa stablo i ─Źokot.

agro osiguranje

Gubitak prinosa u proizvodnji useva i plodova osigurava se od slede─çih rizika:

 1. osnovni rizici - grad, po┼żar i udar groma.
 2. dopunski rizici - polava, oluja, prole─çni mraz, kod vo─ça i gro┼ż─Ĺa i od rizika posolice.

Premija se pla─ça na sumu osiguranja koja se utvr─Ĺuje na osnovu o─Źekivanog prinosa po jednom hektaru i cene po jednom kg. Suma osiguranja po jedinici površine pomno┼żena sa ukupnom površinom predstavlja sumu osiguranja na koju se primenjuje premijska stopa.

Osiguranjem useva i plodova osiguranik sti─Źe pravo da naknadi štetu koja nastane kao posledica ošte─çenja - uništenja useva i plodova od osiguranih rizika. Da bi ostvario naknadu štete prema ugovorenom obimu i visini, osiguranik mora da ispuni slede─çe obaveze:

 1. Kod zaklju─Źenja ugovora - da osigura sve površine pod usevima i plodovima iste vrste koje poseduje,
 2. Tokom trajanja osiguranja - da pla─ça premiju osiguranja prema ugovorenim rokovima,

Kad nastupi osigurani rizik - da odmah po saznanju prijavi štetu osigurava─Źu, pru┼żi osigurava─Źu sve podatke i dokaze kojima raspola┼że radi utvr─Ĺivanja uzroka i visine štete; na ošte─çenim usevima i plodovima se moraju preduzeti, pored redovnih agrotehni─Źkih mera i dodatne agrotehni─Źke mere u cilju ograni─Źenja štetnih posledica.

Premijao siguranja se mo┼że platiti u celosti prilikom zaklju─Źenja ugovora, uz popust ili u ratama, ─Źija je dinamika dospe─ça pla─çanja uskla─Ĺena sa dinamikom ostvarivanja prihoda u poljoprivredi

 

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mi┼íljenja kojima se podsti─Źe diskriminacija, mr┼żnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etni─Źkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem u─Źinjeno krivi─Źno delo.

Komentari koji sadr┼że govor mr┼żnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne gre┼íke ili na uredjiva─Źku politiku autoosiguranje.info takodje ne─çe biti objavljeni.

Sadr┼żaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije agroosiguranje.info, ve─ç samo autora komentara!

Va┼íe sugestije ili primedbe mo┼żete da po┼íaljete na office@agroosiguranje.info. Hvala.

Kursna lista

Auto MG

Auto MG

Auto MG

Auto MG

ZAGA─ÉENJE VAZDUHA

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top