Facebook-u
Twitter-u

Predmet osiguranja su sve vrste i kategorije domaćih životinja (kopitari, goveda, ovce, koze, svinje, pčele, psi, pastrmke, fazani, nerčevi, ćurke, morke, paunovi i perad) . Uslov za prijem u osiguranje životinja je da su životinje zdrave i sposobne za određenu namenu i da imaju obeležje radi identifikacije.

agro osiguranje

Osiguranje se zaključuje na godinu dana ( kratkoročno osiguranje ) ili na duži vremenski period (5 i 10 godina) – dugoročno osiguranje . Osiguranje nekih kategorija životinja može se zaključiti i na kraći period od godinu dana (brojleri, podmladak ćurki, morki, fazana, ostalih tovnih kategorija i dr.).

Osnovni rizici od kojih se osiguravaju životinje su:

  • Bolest – osim bolesti koje podležu Z akonu o zdravstvenoj zaštiti životinja,
  • Nesrećni slučaj - nesrećnim slučajem smatra se svaki iznenadni, od volje osiguranika nezavisni događaj koji deluje spolja i to naglo na osiguranu životinju i ima za posledicu njeno: oboljenje, lečenje, prinudno klanje, prinudno ubijanje ili uginuće.

Suma osiguranja se iskazuje po jednoj životinji i predstavlja maksimalnu obavezu osiguravača. Suma osiguranja utvrđuje se na osnovu težine životinje i cene po jednom kg, ili po vrednosti grla. Premija može da se umanji kod tovnih životinja ukoliko tov traje kraće od devet meseci.

Predmet osiguranja ne mogu biti životinje obolele od bolesti koje podležu obaveznom prijavljivanju po Zakonu o zaštiti životinja od zaraznih bolesti koje ugrožavaju celu zemlju, kao i u slučajevima koji nastaju kao posledica nepravilne i loše ishrane, loših smeštajnih uslova, neblagovremenog lečenja obolelih životinja, hirurških zahvata i lečenja koje su preduzimali laici, kao i zbog zemljotresa i nuklearne eksplozije.

Osiguranik ima pravo da ostvari naknadu, ukoliko se ostvari osiguran slučaj. Prilikom nastanka osiguranog slučaja, vlasnik je u obavezi da preduzme odgovarajuće radnje, kako u cilju lečenja, tako i u cilju eventualnog maksimalnog iskorišÄ‡enja spašenih ostataka kod uginuća/prinudnog klanja. Prinudno klanje iz ekonomskih razloga preduzima se samo na osnovu pisanog odobrenja veterinara osiguravača.

Osiguravač i osiguranik ili ugovarač osiguranja dogovaraju način plaćanja premije osiguranja prilikom zaključenja ugovora o osiguranju životinja

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije agroosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@agroosiguranje.info. Hvala.

Kursna lista

Auto MG

Auto MG

Auto MG

Auto MG

ZAGAĐENJE VAZDUHA

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top