Triglav osiguranje

Осигурање.срб

Facebook-u
Twitter-u

Termin subvencija potiče od latinske reči subventio, što znači pomoć. Budžetska sredstva koja imaju funkciju podsticanja poljoprivredne proizvodnje, predstavljaju subvencije sa određenim namenama.

Subvencioniranje razvoja poljoprivrede može vršiti država, ali i privredni subjekti. Putem subvencija može se pružiti specifična podrška – plaćanja namenjena pojedinačnim proizvodima,  ili nespecifična ili direktna podrška – plaćanje proizvođačima.

agro osiguranje

Subvencije kao direktna plaćanja doprinose očuvanju životnog standarda proizvođača i potrošača poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Na stabilizovanje ponude i tražnje na tržištu poloprivrednih proizvoda može se uticati obezbeđenjem sredstava za otkup poljoprivrednih proizvoda po garantovanim cenama. Da bi se tržište stabilizovalo, veoma je važno da li je nivo otkupnih cena povoljan za proizvođače.

Regresiranje osiguranja useva i plodova

Subvencionisanje osiguranja useva i plodova sprovodi se već duži niz godina. Za meru regresiranja osiguranja se izdvaja 400.000.000,оо dinara iz budžeta Republike Srbije. Subvencioniše se (regresira) 40% od plaćene premije osiguranja umanjene za iznos poreza.

Pravo na korišćenje regresa za osiguranje ima:

 •     pravno lice,
 •     preduzetnik i
 •     fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstava

Mogu se osigurati:

1) usevi i plodovi od rizika umanjenja prinosa;

2) rasadnici i mladi višegodišnji zasadi pre stupanja na rod

3) životinje

Pravo na regres ostvaruje se tako što se zahtev za ostvarivanje prava na regres podnosi Ministarstvu finansija i privrede -Upravi za trezor (u daljem tekstu: Uprava).

Zahtev se podnosi jedanput godišnje  u dva primerka od 15. juna do 31. oktobra tekuće godine.

Uz zahtev se  podnosi  overena:

 1. kopija polise osiguranja izdate od strane društva za osiguranje kod koga je podnosilac zahteva osiguran u periodu od 1. novembra prethodne do 31. oktobra tekuće godine i
 2. potvrda o izvršenom plaćanju ukupne premije osiguranja.

Ako je fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva zaključilougovor o proizvodnji sa organizatorom proizvodnje koji je osigurao useve, plodove, višegodišnje zasade, rasadnike i životinje u njegovo ime i za njegov račun, to lice podnosi:

 1.     potvrdu izdatu od strane društva za osiguranje kod koga je osiguran i
 2.     potvrdu o izvršenom plaćanju ukupne premije osiguranja.

Dokumentacija:

Zahtev za regresiranje osiguranja

Prilog uz potvrdu o izvršenom plaćanju ukupne premije osiguranja

Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Komentari koji sadrže govor mržnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne greške ili na uredjivačku politiku autoosiguranje.info takodje neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije agroosiguranje.info, već samo autora komentara!

Vaše sugestije ili primedbe možete da pošaljete na office@agroosiguranje.info. Hvala.

Vreme u Srbiji

Oblačno

-2°C

Srbija

Oblačno

Vlažnost: 73%

Vetar: 24.14 km/h

 • 03 Jan 2019

  Sneg 1°C -2°C

 • 04 Jan 2019

  Pretežno oblačno 0°C -2°C

Kursna lista

EUR 117.56
USD 106.12
CHF 106.79
GBP 136.03
AUD 72
BAM 60.11
HRK 15.81
CAD 80.35

Auto MG

Auto MG

Auto MG

Auto MG

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, agroosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznaj više